![bruinbrood](/glossarium/img/glossarium-logo.webp)
bruinbrood
Bruin brood is brood dat gemaakt is met meel dat minimaal voor 50% uit volkorenmeel moet bestaan.
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*
Gerelateerd: gebuild meel (NL)
Bruin brood wordt gemaakt van tarwemeel, feitelijk gezeefd volkorenmeel. Bruin brood moet minimaal 50% volkorenmeel bevatten. Bruinbrood kan dus ook gemaakt worden door 50% volkorentarwemeel te mengen met 50% tarwebloem.
Bruin brood is absoluut niet gelijk aan volkorenbrood want daarin zitten nog alle onderdelen van de tarwekorrel, terwijl die bij bruinbrood gedeeltelijk zijn uitgezeefd. Bruinbrood wordt vaak "bruin gekleurd" door moutpoeder toe te voegen of een klein beetje cacaopoeder (die wel voor een bruinere kleur zorgt zonder dat je de cacao proeft).
Meer informatie
Meer informatie is te lezen in het artikel over bruinbrood.
Bakkersglossarium
In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie