buil

buil

Een buil is een machine die de molenaar gebruikt waarmee volkorenmeel gezeefd wordt in bloem, gries en zemelen.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Een buil wordt door een molenaar gebruikt om, indien gewenst, bloem te maken van volkorenmeel. De buil is een apparaat dat bestaat uit een soort buis die schuin hangt en kan ronddraaien. De buis bestaat uit secties en in iedere sectie zijn meerdere zeven opgehangen. De verschillende secties hebben zeven met verschillende maasgroottes. Het volkorenmeel wordt in het hoogste deel van de buis gedaan en komt dan in fijnste zeef waar bloem doorheen valt. Doordat de buis ronddraait en schuin hangt, zakt langzaam het gezeefde meel naar beneden naar een volgende zeefsectie. Daar wordt met een wat grovere zeef het gries uitgezeefd. Wat daarna overblijft zijn zemelen.

De buil wordt vaak aangedreven door dezelfde wind- of waterkracht waarmee ook de molensteen wordt aangedreven.

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het artikel over builen.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen