cacaopoeder

cacaopoeder

Cacaopoeder is een van de producten die gemaakt worden van de cacaoboon.

Duits: kakaopulver
Frans: n.b.*
Engels: cocoa powder

Gerelateerd: dutched cacao (NL)

Cacaopoeder is een donkerbruine stof die afkomstig is van de cacaoboon. De verwerking van de cacaoboon tot cacaopoeder of bijvoorbeeld chocolade is een proces dat uit veel bewerkingen bestaat. In cacaopoeder zit weinig vet omdat het meeste daarvan uit de cacaomassa verwijderd is en beschikbaar komt als cacaoboter.

Cacaopoeder is verkrijgbaar in de natuurlijke variant die lichtbruin gekleurd is, en de "dutched cacao" versie die donkerkleurig is. Dit verschil is zeer belangrijk voor recepten waar cacaopoeder en baksoda in wordt gebruikt. Zie: dutched cacao.

Cacaopoeder wordt soms door (thuis)bakkers gebruikt voor het bruiner kleuren van brood. Met een klein beetje cacaopoeder wordt het brood al flink bruiner zonder dat dit de smaak beïnvloedt. Meestal wordt voor het bruinkleuren van brood echter moutpoeder gebruikt.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Deze vertaling is ons niet bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen