cakemeel

cakemeel

Cakemeel is bloem met een relatief laag percentage glutenvormende eiwitten dat gemaakt is van zachte tarwe en wordt gebruikt voor het bereiden van cakeproducten.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Gerelateerd: patisseriebloem, bloem, patentbloem, meel, volkorenmeel (NL)

Cakemeel, vreemd eigenlijk deze term, het betreft namelijk bloem dus cakebloem zou een betere benaming zijn, is een bloemsoort met een lage hoeveelheid (glutenvormende) eiwitten. Goed cakemeel heeft niet alleen weinig eiwitten maar is de korrelgrootte van de bloem maximaal 90 µm (miljoenste meter), bij een grotere korrelgrootte bestaat de kans op inzakken en krijgt de cake en compactere kruim. Ook zal een hittebehandeling van het cakemeel het volume van cake vergroten.

Dit bloem wordt gemaakt van zachte tarwe omdat dit type tarwe niet alleen een laag eiwitpercentage heeft maar ook omdat de glutenvormende eiwitten van een lage kwaliteit zijn en dat is juist gewenst bij cakeproducten. Hierdoor is cakemeel juist niet geschikt voor het bereiden van brood waarbij juist veel en kwalitatief goede glutenvormende eiwitten op prijs worden gesteld.

Hoewel je cakemeel in een recept kan vervangen door normaal bloem levert het een mindere kwaliteit cake op. Gebruik liever Zeeuwse bloem vanwege het lage eiwitgehalte, maar echt cakemeel is superieur.

Je kan eventueel cakemeel zelf maken door normaal bloem te vermengen met circa 10 tot 15% zetmeel, bijvoorbeeld 425 gram normaal bloem met 75 gram zetmeel (maizena of aardappelzetmeel). Door het toevoegen van het zetmeel verlaag je feitelijk de percentuele waarde van de glutenvormende eiwitten van het gebruikte bloem.

Let op: kant en klaar cakemeel bevat meestal bakpoeder als rijsmiddel. Als je zelf cakemeel maakt dan adviseren we je om ook bakpoeder toe te voegen voor een maximaal luchtig resultaat. Gebruik 3% bakpoeder, dus op 100 gram cakemeel 3 gram bakpoeder.

  1. Stanley P. Cauvain, Linda S. Young, Baking problems solved, Woodhead Publishing, year: 2001, ISBN 1-85573-564-4,

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen