chorleywood bread process

Chorleywood bread process

Het Chorleywood bread process is een deegverwerkingsproces dat in staat is om in een korte tijd en met meel dat een laag gehalte glutenvormende eiwitten heeft luchtig brood te maken. Vrijwel al het brood dat in het verenigd Koninkrijk wordt verkocht is volgens dit proces bereid.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: chorleywood bread process

Betekenis

Het tarwe dat vroeger in het Verenigd Koninkrijk verbouwd werdt had, door het lage gehalte glutenvormende eiwitten, niet de eigenschappen om daar een luchtig brood van te maken. Door tarwe te importeren met een hoog gehalte glutenvormende eiwitten en dat te melangeren met het inlandse graan kon wel een luchtig en hoog brood bereid worden. Maar de import van buitenlands graan is kostbaar.

In 1961 is in het VK een proces bedacht, dat later het Chorleywood bread process is gaan heten, om veel sneller dan normaal én met het inlandse tarwe dat een laag gehalte heeft van glutenvormende eiwitten toch een luchtig brood te maken.

Dit broodbereidingsproces wordt inmiddels ook in grote getale toegepast in India, Australië en Nieuw Zeeland.

De smaak van dit brood wordt niet door iedereen gewaardeerd. In het boek "Bread matters" (brood doet er toe) heeft de schrijver Andrew Whitley geen goed woord over voor dit Chorleywood bread process (kortweg CBP proces) en vindt dat dit brood kraak nog smaak heeft.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Deze vertaling hebben we nog niet, je kan ons helpen door hem naar ons te sturen.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >chorleywood bread process

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik