citroenzuur

citroe

Citroenzuur is een zuur component dat toegevoegd wordt in een recept, maar in nog vele andere situaties gebruikt wordt zoals voorkomen van bruin worden van fruit, het stremmen van melk of als ontkalkingsmiddel.

Duits: citronensäure
Frans: acide citrique
Engels: citric acid

Formule: C6H8O7
Synoniem: E330 (NL)

Citroenzuur kan het sap zijn van citroen maar je kan dit ook kopen als witte kristallijne stof die goed oplosbaar is in water. In deze droge kristallijne vorm heet dit formeel citroenzuur anhydraat.

Citroenzuur kan ook gebruikt worden als "het zure ingrediënt" om de pH-waarde te verlagen (zuurder te maken) bij gebruik van baksoda als rijsmiddel (want baksoda heeft altijd een zuur nodig voor het rijzen).

Citroenzuur wordt ook gebruikt om te voorkomen dat fruit snel bruin wordt door dit met citroensap of citroenzuur te bevochtigen. Ook kan citroenzuur gebruikt worden om melk te stremmen.

Citroenzuur wordt ook veel gebruikt als een mild ontkalkingsmiddel zoals voor de koffiezetter, Senseo, of waterkoker. Het voordeel van citroenzuur (de opgeloste kristallen in dit geval en niet uitgeperste citroen) is dat dit geen nare luchtjes achterlaat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld azijn.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen