..Wat is clean label? (verklaring uit het bakkersglossarium)
clean label

Clean label

Clean label is een typering van voedingswaar waarbij geen "E-nummers" gebruikt zijn.

Betekenis

Fabrikanten willen, voor een bepaalde groep kopers die wars zijn van allerlei chemische additieven in voedsel, waarbij dus in de ingrediëntendeclaratie zogenaamde E-nummers vermeld staan, een product leveren dat vrij is van deze E-nummers. Om dit te bereiken zal de fabrikant twee dingen moeten doen: de producten met E-nummer niet meer gebruiken (wat vaak wel ten koste gaat van bepaalde producteigenschappen), óf bepaalde stoffen met E-nummer vervangen door de natuurlijke variant die doorgaans exact dezelfde werking heeft maar dan niet met het e-nummer vermeld hoeft te worden maar met de naam van de natuurlijke stof.

Een voorbeeld van zo'n wijziging voor een clean label is de meelverbeteraar ascorbinezuur, deze stof zorgt dat gluten in deeg versterkt worden en hogere broden oplevert. Maar wanneer een brood bereid is met ascorbinezuur, moet deze stof op de verpakking vermeld worden als ascorbinezuur en/of E300. Door de ascorbinezuur te vervangen door acerolapoeder (acerola kersconcentraat) kan E300 uit de ingrediëntendeclaratie en daarvoor komt acerola kersconcentraat of acerolapoeder terug. Dit klinkt veel "natuurlijker". Overigens zit in dit acerola kersconcentraat exact dezelfde werkzame stof: ascorbinezuur, alleen is deze van natuurlijke afkomst en niet meer uit een biochemisch proces.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium >nederlands

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen