clean label

Clean label

Clean label is een typering van voedingswaar waarbij geen "E-nummers" gebruikt zijn .

Betekenis

Fabrikanten willen, voor een bepaalde groep kopers die wars zijn van allerlei chemische additieven in voedsel, waarbij dus in de ingrediëntendeclaratie zogenaamde [E-nummer:E-nummers:] vermeld staan, een product leveren dat vrij is van deze E-nummers. Om dit te bereiken zal de fabrikant twee dingen moeten doen: de producten met E-nummer niet meer gebruiken (wat vaak wel ten koste gaat van bepaalde producteigenschappen), óf bepaalde stoffen met E-nummer vervangen door de natuurlijke variant die doorgaans exact dezelfde werking heeft maar dan niet met het e-nummer vermeld hoeft te worden maar met de naam van de natuurlijke stof.

Een voorbeeld van zo'n wijziging voor een clean label is de meelverbeteraar ascorbinezuur, deze stof zorgt dat gluten in deeg versterkt worden en hogere broden oplevert. Maar wanneer een brood bereid is met ascorbinezuur, moet deze stof op de verpakking vermeld worden als ascorbinezuur en/of E300. Door de ascorbinezuur te vervangen door acerolapoeder (acerola kersconcentraat) kan E300 uit de ingrediëntendeclaratie en daarvoor komt acerola kersconcentraat of acerolapoeder voor terug. Dit klinkt veel "natuurlijker". Overigens zit in dit acerola kersconcentraat exact dezelfde werkzame stof: ascorbinezuur, alleen is deze van natuurlijke afkomst en niet meer uit een biochemisch proces.

FOUT: beste bezoeker, er is op deze pagina een fout opgetreden waardoor de tekst van dit artikel niet goed wordt weergegeven. Wil je dit aan ons doorgeven? Wil je dan de foutcode: M02 doorgeven? Dank je wel.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >clean label

laatste toevoegingen

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie