coeliakie

Coeliakie

Coeliakie is een chronische aandoening aan de darmen waardoor deze allergische reactie geven op gliadine, een van de vormen van glutenvormende eiwitten in onder andere tarwe, rogge en gerst.

Duits: zöliakie
Frans: aladie cœliaque
Engels: coeliac disease

Synoniem: glutenintolerantie
Gerelateerd: gluten, glutenvormende eiwitten, glutenvrij brood

Betekenis

Coeliakie is een chronische darmaandoening waarbij men niet tegen gluten kan, meer specifiek kan men niet tegen het eiwit gliadine dat zich bevindt in tarwe, spelt, rogge en gerst.

Sommige granen en pseudogranen, zoals in teff, rijst en mais, bevatten wel glutenine, dat is één van de twee glutenvormende eiwitten, maar bevatten geen gliadine. Vandaar dat glutenvrij brood gemaakt wordt van granen en/of pseudogranen die geen gliadine bevatten.

Door de afwezigheid van gliadine in deze (pseudo)granen zal tijdens de bereiding van een glutenvrij brood geen glutennetwerk worden gevormd waardoor de luchtigheid van normaal brood niet bereikt kan worden.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >coeliakie

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik