decoreren

decoreren

Decoreren is handeling waarbij een versiering aangebracht wordt op deegwaar voordat het gebakken wordt.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: garnish

Gerelateerd: zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad, maanzaad, maisgries (NL)

Decoreren is het verfraaien van deegwaar met eetbare producten.

Brood kan gedecoreerd worden door na het vormen (soms tijdens de narijs) het deeg, doorgaans alleen aan de bovenkant, te voorzien van zaden of geplette graankorrels. De decoratie dient meestal twee doelen: verfraaien van het product en/of het toevoegen van extra smaak- en geurstoffen.

Bekende decoraties voor brood zijn: zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad, maanzaad, gebroken tarwe, geplette tarwe, maisgries maar ook bloem eventueel aangebracht met een sjabloon.

Zaden die voor decoratie gebruikt worden moeten niet van te voren geroosterd worden, ze worden immers al geroosterd tijdens het bakken.

Zaden blijven doorgaans niet zo goed vastzitten op de korst. Vaak wordt het deegstuk eerst licht vochtig maakt, door deze over een natte doek te rollen of met water te benevelen en daarna de zaden er op te strooien of het vochtige deegstuk even in een bakje met zaden te legen en daarna lichtjes in te rollen.

Wil je dat de decoratie écht vast blijft zitten, gebruik dan geen water maar maak een tang zhong papje van bloem en smeer deze "behangplak" met een spatel op het deegstuk. De korst wordt met deze methode wel iets donkerder.

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het artikel over decoreren.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Deze vertaling is ons niet bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen