deeg

deeg

Deeg is mengsel van meel en/of bloem en een vloeistof waarbij het gewicht van de vloeistof lager is dat het gewicht van het meel en/of bloem. Met andere woorden, deeg heeft een hydratatie die lager is dan 100%.

Duits: teig
Frans: pâte
Engels: dough

Gerelateerd: voordeeg, schraal deeg, verrijkt deeg, beslag (NL)

Deeg is een mengsel van meel en/of bloem en vocht, vaak is dit water. De hydratatie ligt doorgaans tussen de 50 en 85%. De scheiding tussen een deeg en een beslag is niet scherp maar stellen wij bij 100% hydratatie, dus wanneer het gewicht van het vocht en de bloem en/of het meel aan elkaar gelijk zijn.

Wanneer meer bloem en/of meel dan vocht gebruikt wordt (in gewicht), spreken we over een deeg. Wanneer meer vocht dan meel en/of bloem (in gewicht) is gebruikt noemen we dit een beslag.

Een deeg wordt gekneed, een beslag wordt geroerd of gemixt. Een deeg wordt gevormd en blijft het tijdens het bakken min of meer dezelfde vorm houden. Beslag giet je in een pan en vloeit dan uit en het gebakken product is zeer dun in vergelijking met de doorsnede van het product.

Strikt genomen is vocht en bloem of meel voldoende om dit een deeg te noemen, maar het is gebruikelijk dat zout en een rijsmiddel wordt toegevoegd zoals bijvoorbeeld gist of bakpoeder.

Een brood wordt gemaakt van deeg, een pannenkoek wordt gemaakt van beslag.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen