deeg

deeg uitrollen

Uitrollen van deeg is een handeling waarbij op een vlakke ondergrond met een deegroller het deeg dunner, en gelijk ook groter in oppervlak, plat gemaakt wordt.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Deeg wordt vaak ter voorbereiding van het vormen met een deegroller bewerkt waardoor het deeg platter en groter wordt. Het is daarbij belangrijk dat het deeg niet gaat scheuren en het deeg zoveel als mogelijk overal even dik is.

Het is van belang om de klomp deeg waarmee gestart wordt, voordat je begint met het uitrollen, met de hand eerst zoveel als mogelijk een vorm te geven die veel lijkt op de gewenste eindvorm.

Ter illustratie, een deeg dat na het rijzen uit een deegkom komt wordt vaak op het werkblad platgedrukt waarbij een min of meer cirkelvormige plak deeg ontstaat. Wanneer je dit deeg gaat uitrollen is het moeilijk daar een rechthoekige lap deeg van te maken die bijvoorbeeld nodig is voor het vormen van een busbrood.

Het uitrollen van deeg tot een rechthoek gaat makkelijker wanneer je het deeg, nadat je het uit de deegkom hebt gehaald, eerst een vorm geeft die enigszins de vorm van een rechthoek heeft. Dat kan op vele manieren en één daarvan is om het deeg wat uit te drukken, dan in drieën te vouwen (linkerdeel omslaan over het midden, rechterdeel omslaan over het net omgeslagen linkerdeel), daarna het deeg wat uit te drukken een kwart slag te draaien in opnieuw in drieën te vouwen. Je houdt nu een vierkantachtige vorm over. Na dit vouwen zijn de gluten in het deeg flink gespannen waardoor uitrollen lastig gaat. Het deeg circa tien minuten laten rusten laat de gluten ontspannen waarna het zich makkelijk laat uitrollen in een rechthoek of trapeziumvorm.

Deeg uitrollen doe je met zo weinig mogelijk bloem, water of olie op de ondergrond aan te brengen (afhankelijk van de gebruikte manier om het plakken van deeg tegen te gaan). Deeg moet je altijd vanuit het midden van de deeglap naar het uiteinde uitrollen en niet in één keer over de gehele lengte. Til ook regelmatig de deeglap even op, eerst aan de voorzijde, daarna aan de achterzijde, waardoor het deeg minder plakt aan de ondergrond. Dit voorkomt onnodige weerstand tijdens het uitrollen.

Mocht tijdens het uitrollen niet voldoende een rechthoekige vorm ontstaan (je mist één of meerdere hoeken), dan is dit te corrigeren door de het deeg, vanuit het midden schuin naar de hoek uit te rollen (dus de roller 45 graden te draaien - haaks op de hoek te houden) waar juist nog geen goede hoek zit.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen