deegrust

Deegrust

De deegrust is een periode waarbij het deeg met rust gelaten wordt. Primair heeft deze deegrust tot doel om de gluten te laten ontspannen waardoor, na de rusttijd, het deeg makkelijker bewerkt kan worden.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: bench rest

Betekenis

Wanneer deeg bewerkt wordt, bijvoorbeeld door het door te slaan, het uit te trekken en te vouwen of op te bollen, zullen de gluten in het deeg zich "spannen" en daardoor zal het deeg daarna minder makkelijk vervormbaar zijn. Dit merk je bijvoorbeeld als je het deeg eerst hebt doorgeslagen en direct daarna gaat uitrollen met een deegroller. Je merkt dat het deeg zich moeilijk laat uitrekken, door de elasticiteit "springt" het deeg terug en ook voel je de rekweerstand tijdens het uitrollen, je merkt dat het deeg het niet prettig vindt om bewerkt te worden.

Door het deeg een tijdje te laten rusten, wat deegrust genoemd wordt, zullen de gluten zich langzaam ontspannen waarna het deeg wel goed bewerkt kan worden. De deegrust bedraagt minimaal tien minuten, hoe langer je wacht, hoe meer ontspannen het deeg aanvoelt.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Deze vertaling hebben we nog niet, je kan ons helpen door hem naar ons te sturen.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >deegrust

laatste toevoegingen

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie