deegsteker

deegsteker

Een deegsteker is een rechthoekig, soms in de vorm van een trapezium, stuk metaal of kunststof waarmee een deeg in stukken gesneden kan worden.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: bench knife, baker's bench knife

Synoniem: deegsnijder, deegmes (NL)
Gerelateerd: deegschraper (NL)

Een deegsteker is een rechthoekig stuk gereedschap waarbij één zijde (vaak) wat scherper is uitgevoerd waardoor dit gebruikt kan worden als een mes om deeg te snijden of stukken deeg uit een groter stuk deeg te steken en wordt daarom ook wel deegmes of deegsnijder genoemd.

De deegsteker en deegschraper zijn vergelijkbare stukken gereedschap alleen heeft een deegschraper één ronde kant.

Een deegsteker wordt voor diverse taken gebruikt. Zo kan het gebruikt worden als een mes om een deeg in (afgewogen) stukken te verdelen. Die afgestoken stukken worden dan deegstukken genoemd. Hij wordt ook gebruikt als een schraper om, op een vlak oppervlakte, kleine deeltjes deeg of bloem bijeen te schrapen.

deegsteker-2

De deegsteker kan ook gebruikt worden om een deegstuk op te pakken, in dat geval wordt het deeg door de andere, niet dominante, hand ondersteund. Dat is vooral handig bij grote degen maar ook omdat de deegsteker een groter oppervlakte heeft dan een hand waardoor de contactdruk van het deeg verlaagd wordt en de kans op plakken minder wordt. Een deegsnijder kan ook gebruikt worden om een deeg dat al een tijdje ligt los te maken door de deegschraper tussen het deeg en de ondergrond te steken.

Een deegsteker wordt ook gebruikt om een boule te vormen. Hierbij wordt de deegsteker achter het deegstuk geplaatst en trek je het deegstuk naar je toe. Omdat het deegstuk gedeeltelijk aan de onderzijde plakt (aan jouw zijde) wordt de deeghuid opgespannen (op spanning gebracht). Hierna leg je het deegstuk terug, je draait het een kwart slag en trek je het opnieuw naar je toe, waarna dit nog een aantal malen wordt herhaald.

Een deegschraper is meestal gemaakt van roestvrij staal maar er bestaan ook kunststof versies. Aan de bovenzijde bevindt zich een verdikking die uitgevoerd kan worden in een ander materiaal zoals hout of kunststof. Deze verdikking laat de deegschraper makkelijker oppakken, geeft een goed houvast en zorgt dat de deegsnijder niet in de huid snijdt.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Deze vertaling is ons niet bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen