.Wat is deegstuk? (verklaring uit het bakkersglossarium)

Deegstuk

twee deegstukken
twee deegstukken

Bij een beroepsbakker wordt deeg in een grote hoeveelheid gemaakt. Pas op het moment dat het deeg verdeeld word in (afgewogen) stukken waarmee het uiteindelijk deegwaar gemaakt gaat worden spreekt men over een deegstuk.

Betekenis

Een deegstuk is een stuk deeg waarmee de bakker één deegwaar gaat maken.

Wanneer een thuisbakker één brood maakt, zal het bereide deeg ook gelijk het deegstuk zijn. Wanneer bijvoorbeeld twee broden gemaakt worden, zal het bereide deeg eerst in tweeën gedeeld moeten worden. De dan ontstane stukken deeg worden (dan pas) deegstukken genoemd. Een deegstuk is dus een hoeveelheid deeg waarmee je één stuk gewenst deegwaar gaat maken.

Beroepsbakkers maken veel deeg tegelijkertijd (in bulk). Nadat het gekneed is laat men het deeg eerst in zijn geheel rijzen, dat wordt de bulkrijs of kuiprijs (het deeg ligt in een kuip) genoemd. Na die rijsfase wordt het deeg verdeeld in gelijke stukken en dat worden deegstukken genoemd.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium >nederlands

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen