desem

Desem

Desem is, net als zuurdesem, bevat een cultuur aan micro-organismen die gebruikt wordt als rijsmiddel voor een desembrood alleen de samenstelling verschilt subtiel.

Synoniem: zuurdesem

Betekenis

Desem en zuurdesem zijn zeer verwant, beiden bevatten een cultuur van (natuurlijke) gisten, melkzuur- en azijnzuurbacteriën, alleen is de samenstelling daarvan anders waarbij het effect van gisten overheersen en niet de zuurproducerende bacteriën. Dit wordt voornamelijk bereikt door het eerder "voeden" van de startercultuur, de hydratatie en de temperatuur laag te houden. Hierdoor ontstaat een cultuur met een wat mildere en minder zure smaak. Het brood dat met desem gemaakt heet wordt desembrood genoemd.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >desem

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik