desempoeder
Desempoeder is een smaakadditief dat gebruikt wordt bij de bereiding van "op zuurdesem lijkend" brood.
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*
Synoniem: zuurdeegpoeder (NL)
Gerelateerd: zuurdesem (NL)
Desempoeder kan gebruikt worden door bakkers die een zuurdesembrood willen bakken, maar niet de daarvoor, lange, tijd willen nemen die benodigd is. De bakker maakt dan een normaal gistdeeg, dus met normaal bakkersgist als rijsmiddel en dus niet met zuurdesem, en voegt daar desempoeder als smaakstof aan toe. Hierdoor krijgt dit gistbrood de smaak die lijkt op zuurdesembrood maar het dat dus niet is.
Bakkers gebruiken deze "snelle manier" omdat het bereiden van een echt zuurdesembrood arbeidsintensiever, niet goed machinaal te verwerken is, en veel meer tijd kost dan een gistbrood en daardoor de kostprijs flink hoger maakt (dat consumenten doorgaans niet willen betalen).
Doordat de productaanduiding "zuurdesembrood" wettelijk sinds juli 2020 van toepassing is, met het van kracht worden van het warenwetbesluit meel en brood 2020 en dan ook nog eens na een overgangsperiode van twee jaar(!), is het dus niet verboden om tot juli 2022 zo'n surrogaat zuurdesembrood te verkopen als desembrood of zuurdesembrood. Overigens komt de smaak niet helemaal overeen met een echt zuurdesembrood, maar heeft er zeker wel wat van weg.
Desempoeder is gedroogd zuurdesem (zuurdeeg) en bevat geïnactiveerde bacteriën, gisten, smaak- en geurstoffen uit een zuurdesem. Het heeft dus geen rijskracht, maar geeft het brood de smaak die in de buurt komt van een zuurdesembrood.
Sommige desempoeders worden wel als rijsmiddel verkocht maar die hebben dan niet alleen de gedroogde zuurdesem(smaak)stoffen maar is er ook bakkersgist aan toegevoegd, en dat bewijst dat desempoeder feitelijk een smaakadditief is en geen rijsmiddel. Niets mis mee, als je maar weet wat desempoeder wel en niet is.
Bakkersglossarium
In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie