dextrine

Dextrine

Dextrine is een stof dat ontstaat tijdens op de korst van een brood tijdens het bakken.

Duits: dextrine
Frans: dextrine
Engels: n.b.*

Betekenis

Dextrine is een stof die ontstaat in de korst van het brood door de hydrolyse van zetmeel (zetmeel dat een reactie aangaat met water). Het zorgt dat de korst een intensere kleur krijgt, meer glans, knapperiger en meer smaakstoffen.

Dextrine is een polymeer van glucose (een keten van aan elkaar gekoppelde glucose moleculen) en heeft een lijm-achtig effect. Dit is goed te merken wanneer je bij een brood met veel glans je vinger nat maakt en daarna de kort aanraakt.

Door het benevelen of het bestrijken met wieks, als het brood nog heet is, dus direct na het bakken, wordt dit effect beter zichtbaar.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Deze vertaling hebben we nog niet, je kan ons helpen door hem naar ons te sturen.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >dextrine

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik