difosfaten

difosfaten

Difosfaten is een verzameling van stoffen die gebruikt worden als de noodzakelijke zure stof in bakpoeder.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Gerelateerd: zuur ingrediënt (NL)

Difosfaten is een verzameling van stoffen die in bakpoeder gebruikt kunnen worden en daarmee het "zuur" inbrengen dat noodzakelijk is om in het baksoda koolzuurgas af te laten geven dat op zijn beurt de rijzende werking geeft in beslag en deeg. Afhankelijk van het te bakken product wordt een snel, tragere of langzaam werkende stof gekozen (de snelheid waarmee het zuur af wordt gegeven en dit bij de baksoda kooldioxide laat vrijkomen). Ook wordt een keuze gemaakt vanwege de invloed op de smaak. Hieronder een overzicht van de bij ons bekende difosfaten (Engelse namen).

  • potassium bitartrate (monopotassium tartrate, cream of tartar, wijnsteenzuur): snelle reactie
  • monocalcium phosphate monohydrate (MCP): snelle reactie, gebruikt in dubbel werkende bakpoeder
  • anhydrous monocalcium phosphate (AMCP), voorzien van beschermlaagje voor een tragere werking dan MCP
  • sodium acid pyrophosphate (SAPP) (difosfaat): trage tot zeer trage werking, kleine bittere nasmaak
  • sodium aluminium phosphate (SALP): trage werking, gebruikt in enkel-werkend bakpoeder
  • sodium aluminium sulfate (SAS): zeer trage werking
  • dicalcium phosphate dihydrate (DCPD): zeer trage werking
  • glucono-delta-lactone (GDL): trage werking, kleine bittere nasmaak

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen