digitale

digitale weegschaal

Een digitale weegschaal is een instrument dat gebruikt wordt voor het wegen van ingrediënten.

Duits: digitalwaage
Frans: blance électronique
Engels: digital scale

Een digitale weegschaal is een onmisbaar stuk gereedschap voor de bakker. De meeste ingrediënten worden met deze weegschaal afgewogen. De versie die aan particulieren wordt aangeboden hebben veelal een maximaal bereik van 1 tot maximaal 5 kilogram en een resolutie van 1 tot 5 gram. Dit soort weegschalen zijn niet geschikt om zeer kleine gewichten te wegen zoals gewichten tot 10 gram omdat de weegschaal voor dit soort gewichten te onnauwkeurig is.

Voor kleine gewichten is het raadzaam gebruik te maken van een precisieweegschaal die meestal een maximaal gewicht heeft tussen de 50 en 200 gram en een resolutie van 0,01 tot 0,1 gram.

Iedere digitale keukenweegschaal heeft een "tare" knop waarmee je de weegschaal "op nul" kan zetten. Dit is vooral handig om het gewicht van een schaaltje waarin het te wegen ingrediënt in gedeponeerd wordt te elimineren. De tare-knop is ook heel handig voor het "doorwegen", waarbij eerst het eerste ingrediënt gewogen wordt, dan met de tare-knop de weegschaal op nul wordt gezet waarna het volgende ingrediënt in de kom gedaan wordt en de weegschaal alleen het gewicht van het toegevoegde ingrediënt weergeeft.

Lees ook het gemak van het "negatief wegen".

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen