droge gist

droge-

Droge gist is een gistvorm die voor gebruik eerst gehydrateerd (vochtig gemaakt) moet worden in water of melk. De rijskracht van droge gist is iets minder dan instant gist. Droge gist wordt vrijwel niet verkocht in Nederland maar wel in België. Verwar droge gist niet met instant gist.

Duits: trockenhefe
Frans: levure sèche
Engels: active dry yeast, ADY

Droge gist is bakkersgist die verwerkt is tot droge korreltjes. Voor gebruik moeten deze korreltjes gehydrateerd worden (van vocht worden voorzien) door ze circa tien minuten in lauwwarm water op te laten lossen (zie verpakking voor de juiste werkwijze).

Droge gist wordt vaak verward met instant gist wat ook een droge gistvorm is, maar het gebruik is totaal anders. Instant gist kan direct worden toegevoegd tijdens het mengen en moet juist niet gehydrateerd te worden.

Droge gist heeft een lagere gistkracht dan instant gist en daarom moet je wat meer droge gist gebruiken dan het instant gist wat in een recept aangegeven staat.

links:instant gist staafjes, rechts: droge gist balletjes, het euro muntstuk ter referentie van de grootte
links:instant gist staafjes, rechts: droge gist balletjes, het euro muntstuk ter referentie van de grootte

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het artikel over droge-gist.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen