dutched

dutched cacao

Dutched cacao is cacao(poeder) dat verwerkt is volgens het "dutch process" en daardoor donkerder gekleurd is en een iets andere smaak heeft gekregen.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Tijdens de verwerking van cacao, dat van nature een zure stof is, kan er voor gekozen worden om dit zuur te neutraliseren met een base, zoals kaliumcarbonaat. Dit is een techniek die bedacht is door de Nederlander Coenraad van Houten (van de bekende "van Houten" cacao). Door dit proces wordt de cacao zachter, donkerder en intenser van smaak. Het verliest hierdoor zijn wat zure, lage pH-waarde, dat bij natuurlijke cacao tussen de 5 en 6 ligt. Dutched cacao kan zelfs iets alkalisch zijn.

Wanneer in een recept baksoda en cacaopoeder wordt gebruikt (en verder geen ander zuur ingrediënt), en abusievelijk gekozen is voor Dutched cacao, dan zal de baksoda niet zijn rijzende werking afgeven. Dit is te verhelpen door de natuurlijke cacao te gebruiken, of een zuur toe te voegen of bakpoeder gebruiken omdat bakpoeder een combinatie is van baksoda en een zuur.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen