dutched cacao

Dutched cacao

Dutched cacao is cacao(poeder) dat verwerkt volgens het "dutch process" en daardoor donkerder gekleurd is en een iets andere smaak heeft gekregen.

Betekenis

Tijdens de verwerking van cacao, dat van nature een zure stof is, kan er voor gekozen worden om dit zuur te neutraliseren met een base, zoals kaliumcarbonaat. Dit is een techniek die bedacht is door de Nederlander Coenraad van Houten (van de bekende "van Houten" cacao). Door dit proces wordt de cacao zachter, donkerder en intenser van smaak. Het verliest hierdoor zijn wat zure, lage pH-waarde, dat bij natuurlijke cacao tussen de 5 en 6 ligt. Dutched cacao kan zelfs iets alkalisch zijn.

Wanneer in een recept baksoda en cacaopoeder wordt gebruikt (en verder geen ander zuur ingrediënt), en abusievelijk gekozen is voor Dutched cacao, dan zal de baksoda niet zijn rijzende werking afgeven. Dit is te verhelpen door de natuurlijke cacao te gebruiken, of een zuur toe te voegen of bakpoeder gebruiken omdat bakpoeder een combinatie is van baksoda en een zuur.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >dutched cacao

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik