E300

ascorbinezuur (E300) is een wit poeder / zeer fijne kristallen
ascorbinezuur (E300) is een wit poeder / zeer fijne kristallen

E300 ook wel geschreven als E-300 of e300 is een voedingsadditief dat bekend is onder de naam ascorbinezuur of vitamine C en onder andere veel gebruikt wordt bij de bereiding van brood.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Formule: C6H8O6
Synoniem: ascorbinezuur, vitamine c (NL)
Gerelateerd: acerolapoeder (NL)

Het e-nummer E300 tref je vrijwel altijd aan bij verpakt brood op de ingrediëntendeclaratie (of de natuurlijke variant acerolapoeder), maar ook het onverpakte brood bij de bakker is, een hoge uitzondering daargelaten, bereid met ascorbinezuur. Het is een door de EU goedgekeurd additief, je zou zelfs kunnen stellen dat het een proceshulpstof is omdat tijdens het bakken ascorbinezuur uiteenvalt en dus niet of nauwelijks in het uiteindelijke product terug te vinden is. Ascorbinezuur is onderdeel van vrijwel iedere broodverbeteraar. Wat de functie van het ascorbinezuur is bij de broodbereiding lees je in het lemma ascorbinezuur.

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het artikel over ascorbinezuur.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen