eenkoorn
Eenkoorn is waarschijnlijk de eerste graansoort die gecultiveerd is. Uit opgravingen van 12.200 jaar voor de jaartelling blijkt het gebruik van eenkoorn.
Frans: engrain
Engels: einkorn wheat
Gerelateerd: graan (NL)
Eenkoorn is een zeer oude graansoort, zover ons bekend de oudste. De plant stelt geen hoge eisen aan de bodem en is resistent tegen de meeste ziekten die voorkomen bij moderne graangewassen. Eenkoorn wordt op zeer kleine schaal verbouwd. Van eenkoornmeel kan je een brood bakken maar de glutenvormende eiwitten hebben naar hedendaagse maatstaven een lage kwaliteit waardoor eenkoornbrood vrij compact blijft. Eenkoorn is één van de voorouders geweest van emmertarwe en spelt en later het tarwe.
Bakkersglossarium
In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie