eenkoorn
eenkoorn

Eenkoorn

Eenkoorn is waarschijnlijk de eerste graansoort die gecultiveerd is. Uit opgravingen van 12.200 jaar voor de jaartelling blijkt het gebruik van eenkoorn.

Duits: einkorn
Frans: engrain
Engels: einkorn wheat

Botanische naam: triticum monococcum

Betekenis

Eenkoorn is een zeer oude graansoort, zover ons bekend de oudste. De plant stelt geen hoge eisen aan de bodem en is resistent tegen de meeste ziekten die voorkomen bij moderne graangewassen. Eenkoorn wordt op zeer kleine schaal verbouwd. Van eenkoornmeel kan je een brood bakken maar de glutenvormende eiwitten hebben naar hedendaagse maatstaven een lage kwaliteit waardoor eenkoornbrood vrij compact blijft. Eenkoorn is één van de voorouders geweest van emmertarwe en spelt en later het tarwe.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >eenkoorn

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik