eerste rijs

Eerste rijs

De eerste rijs, door beroepsbakkers bulkrijs of kuiprijs genoemd, is de eerste rijsfase na het kneden.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: first rise

Gerelateerd: rijzen, narijs, ovenrijs, doorslaan

Betekenis

De eerste rijs is bij broodbereiding de eerste rijsfase nadat het deeg gekneed is. Beroepsbakkers noemen deze eerste rijsfase de bulkrijs, omdat het deeg dan "in bulk" (in grote hoeveelheid) rijst. Ook wordt dit door beroepsbakkers de kuiprijs genoemd omdat het deeg in de kuip (deegkom waarin het deeg met de machine is gekneed) zit ten tijde van deze eerste rijs.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Deze vertaling hebben we nog niet, je kan ons helpen door hem naar ons te sturen.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >eerste rijs

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik