emulgator

emulgator

Een emulgator is een stof die in staat is om een mengsel te maken van twee, normaal gesproken, niet mengbare stoffen zoals olie en water.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Gerelateerd: emulsie (NL)

Een emulgator is een stof die in staat is om een mengsel, een emulsie, te maken van twee stoffen die elkaar, zonder deze emulgator, niet laten mengen zoals olie en water. Zo werkt het eigeel in mayonaise als emulgator om de olie binden aan het citroensap waarbij een mengsel ontstaat dat we mayonaise noemen.

Bij broodbereiding wordt een emulgator, die dan verkrijgbaar is als bijvoorbeeld een droge stof in de vorm van bijvoorbeeld lecithine, gebruikt om te zorgen voor een fijnere en malsere kruim. Daarnaast zal een emulgator het retrogradatieproces (het oudbakken worden van brood) vertragen, het brood blijft langer "vers".

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het artikel over emulgator.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen