endotherm

endotherm

Een chemische reactie wordt endotherm genoemd indien deze warmte aan de omgeving onttrekt.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Gerelateerd: exotherm (NL)

Chemische processen kunnen worden ingedeeld in processen die warmte aan de omgeving afgeven of juist van de omgeving opnemen. Deze worden respectievelijk exotherm en endotherm genoemd.

Zo zijn faseovergangen zoals bij smeltend ijs, of verdampend water endotherme processen. Een gas dat condenseert of een vloeistof die stolt, zoals bevriezing van water, geeft juist weer warmte af en is dus exotherm.

Branden van hout of welk ander materiaal is een overduidelijk voorbeeld van een exotherme reactie. Wanneer je ammoniumchloride (salmiak) en bariumhydroxide mengt zullen deze twee stoffen met elkaar reageren en warmte onttrekken aan de omgeving en daalt de temperatuur van dat mengsel tot onder het vriespunt.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen