ergotisme

ergotisme

Ergotisme is een ziekte die kan ontstaan bij het consumeren van graanproducten die moederkoorn bevatten.

Duits: ergotismus
Frans: ergotisme
Engels: ergotism

Ergotisme, ook wel kriebelziekte of Sint-Antoniusvuur genoemd, is een ziekte die ontstaat door het consumeren van voedsel dat de moederkoornschimmel bevat. Moederkoorn of claviceps purpurea, kan bij bepaalde omstandigheden (temperatuur en vocht) in de aar van graan groeien en lijkt op een donkerkleurige langwerpige graankorrel.

moederkoorn, tarwekorrels en een euro muntstuk ter referentie van de grootte
moederkoorn, tarwekorrels en een euro muntstuk ter referentie van de grootte

Wanneer het graan geoogst wordt, komt deze schimmel tussen de graankorrels en, als het niet uit het graan wordt gefilterd, wordt deze meevermalen in het meel. Het consumeren van deegwaar van dit meel kan, afhankelijk van de hoeveelheid van dit vergif, leiden tot de kriebelziekte, hallucinaties, het afsterven van ledematen of zelfs de dood.

De wetgever stelt tegenwoordig zulke strenge eisen waardoor deze schimmel totaal niet meer in meel mag voorkomen. Meelfabrikanten moeten hierdoor het eventueel aanwezige moederkoorn scheiden van het graan. Bij de teelt van graan wordt tegenwoordig zaad gebruikt dat is ontsmet. Daardoor is de kans dat deze schimmel in de aar groeit sterk gereduceerd. Doordat in de biologische landbouw het ontsmetten van zaad niet is toegestaan, kan deze schimmel bij biologisch graan dus wel voorkomen en zal een strenge controle tijdens en na de oogst moeten plaatsvinden.

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het artikel over moederkoorn.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen