ethanol
Ethanol is een alcoholvorm die ontstaat tijdens het vergisten van deeg.
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*
Ethanol is een stof die we in de volksmond alcohol noemen en dus ook voorkomt in wijn en bier. Het ontstaat tijdens fermentatie, ook wel vergisting genoemd.
Tijdens het rijzen van deeg is ook sprake van vergisting. Hierbij zetten enzymen het beschadigd zetmeel in bloem of meel om in suikers. Die suikers vormen het voedsel voor de gistcellen die op hun beurt dit omzetten ethanol en kooldioxide. Het kooldioxidegas zorgt voor de belletjes in het deeg waardoor het deeg rijst. Overigens verdampt het ethanol tijdens het bakken van de deegwaar.
Bakkersglossarium
In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie