ethanol

Ethanol

Ethanol is een alcoholvorm die ontstaat tijdens het vergisten van deeg.

Betekenis

Ethanol is een stof die we in de volksmond alcohol noemen en dus ook voorkomt in wijn en bier. Het ontstaat tijdens fermentatie, ook wel vergisting genoemd.

Tijdens het rijzen van deeg is ook sprake van vergisting. Hierbij zetten enzymen het beschadigd zetmeel in bloem of meel om in suikers. Die suikers vormen het voedsel voor de gistcellen die op hun beurt dit omzetten ethanol en kooldioxide. Het kooldioxide-gas zorgt voor de belletjes in het deeg waardoor het deeg rijst. Overigens verdampt het ethanol tijdens het bakken van de deegwaar.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >ethanol

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik