..Wat is gebuild meel? (verklaring uit het bakkersglossarium)
gebuild meel

Gebuild meel

Gebuild meel is gezeefd volkorenmeel.

Gerelateerd: builen

Betekenis

Gebuild meel is volkorenmeel dat gezeefd is, of zoals een molenaar dit noemt, gebuild is. Hoe sterk het meel gezeefd wordt, is aan de molenaar. De traditionele molenaar gebruikt hiervoor een buil (een zeef). Wanneer een bepaald product "meel" wordt genoemd zoals in "tarwemeel", dan is dat dus geen volkorenmeel (anders hadden ze het wel volkorentarwemeel genoemd), en is dus gebuild meel. In een meelfabriek wordt meel (dus de gezeefde volkorenvariant) samengesteld uit verschillende fracties, vandaar dat wij dat samengesteld meel noemen.

Realiseer dat de term "meel" voor twee totaal verschillende zaken wordt gebruikt, meel als "maalsel (van een graankorrel)", maar het is ook type maalsel dat gezeefd is. In het lemma meel gaan we op deze verwarring uitgebreid in.

Van meel of gebuild meel kan (licht) bruinbrood worden gemaakt.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium >nederlands

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen