Gejodeerd zout

gejodeerd-zout
gejodeerd-zout

Gejodeerd zout is (keuken)zout waaraan jodium is toegevoegd. Bakkers gebruiken gejodeerd zout bij de bereiding van brood.

Duits: jodsalz
Frans: sel iodé
Engels: bread salt

Gerelateerd: zout

Betekenis

Eem mens heeft dagelijks een bepaalde hoeveelheid jodium nodig, bij een tekort krijg je last van struma. Dat wil de overheid voorkomen in verband met de volksgezondheid. Omdat in geen enkel ander voedsel (voldoende) jodium voorkomt, heeft de overheid gekozen om jodium aan brood te laten toevoegen. Het idee is, iedereen eet brood, en zo krijgt iedereen zijn noodzakelijke hoeveelheid jodium binnen.

Net zoals de overheid en bakkers een convenant hebben om jodiumhoudend zout te gebruiken, raden wij voor thuisbakkers het gebruik van jodiumhoudend zout zeer sterk aan bij de bereiding van het brood. Of zout jodium bevat kan je terugvinden op de verpakking van het zout. Jozo zout bevat wel jodium (JOdium ZOut), Nezo bevat geen jodium.

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het artikel over gejodeerd zout.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >gejodeerd zout

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik