geklaarde boter

Geklaarde boter

Geklaarde boter is boter waaruit het water en de vaste deeltjes verwijderd zijn.

Duits: butterschmalz
Frans: beurre clarifié
Engels: clarified butter

Synoniem: boterolie
Gerelateerd: boter, ghee

Betekenis

Geklaarde boter is boter die door verwarmen op niet al te hoge temperatuur "geklaard" is. Tijdens het verwarmen verdampt het vocht uit het water en komen de vaste deeltjes bovendrijven die afgeschept worden. Wat je overhoudt is haast puur vet. Dit vet, dat geklaarde boter wordt genoemd, is veel langer houdbaar, smaakt iets anders en heeft een hoger kookpunt.

Ghee is Indiase boter dat veel van geklaarde boter weg heeft maar door een iets ander klaringsproces op kleine details verschilt van geklaarde boter maar in veel gevallen goed uitwisselbaar is.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >geklaarde boter

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik