geklaarde

geklaarde boter

Geklaarde boter is boter waaruit het water en de vaste deeltjes verwijderd zijn.

Duits: butterschmalz
Frans: beurre clarifié
Engels: clarified butter

Synoniem: boterolie (NL)
Gerelateerd: boter, ghee (NL)

Geklaarde boter is boter die door verwarmen op niet al te hoge temperatuur "geklaard" is. Tijdens het verwarmen verdampt het vocht uit het water en komen de vaste deeltjes bovendrijven die afgeschept worden. Wat je overhoudt is haast puur vet. Dit vet, dat geklaarde boter wordt genoemd, is veel langer houdbaar, smaakt iets anders en heeft een hoger kookpunt.

Ghee is Indiase boter dat veel van geklaarde boter weg heeft maar door een iets ander klaringsproces op kleine details verschilt van geklaarde boter maar in veel gevallen goed uitwisselbaar is.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen