gerst

gerst

Gerst is een graansoort en wordt vooral bij de bereiding van bier gebruikt.

Duits: gerste
Frans: orge commune
Engels: barley

Gerelateerd: graan, mouten, moutpoeder (NL)

Gerst is een graansoort en wordt, in gemoute vorm, veel gebruikt bij de bereiding van bier en whisky.

Voordat gerst gebruikt wordt in bijvoorbeeld brood, moet het eerst gepeld worden, daarbij worden de onverteerbare kafjes verwijderd, wat overblijft wordt gort genoemd.

Doordat gerst vrijwel geen glutenvormende eiwitten bevat is een luchtig brood op basis van gerst niet mogelijk. Een luchtiger brood kan je bereiden door een combinatie te maken van tarwemeel (of tarwebloem) en gerstemeel. Hoe meer gerstemeel je gebruikt en minder tarwemeel, hoe compacter het brood wordt.

Hoewel gerst geen gluten vormt dat gevaarlijk is voor coeliakie patiënten zit in gerstemeel vaak sporen van tarwe en is daarom niet bruikbaar. Voor coeliakie patiënten zijn speciale maalderijen die gerst malen zonder dat tarwe in dezelfde ruimte verwerkt wordt. Dit gerstemeel wordt aangeboden als "glutenvrij gerstemeel".

In Marokko wordt veel brood gebakken waarbij een combinatie wordt gemaakt van bloem en gerstemeel. Hoewel het bereid wordt met gist drukt men het deeg na de rijs plat tot een hoogte van circa 1-2 cm en bakt men ze dan in een hete pan. Dit platbrood wordt dan gebruikt om warme maaltijden op te scheppen en op te eten.

Bij veel gerstebroodrecepten die volledig of gedeeltelijk met gerstemeel bereid worden, wordt bakpoeder als rijsmiddel gebruikt.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen