Gierst

gierst
gierst

Gierst is een graansoort die bestaat uit kleine ronde korreltjes en bevat geen glutenvormende eiwitten.

Duits: hirse
Frans: millet
Engels: millet

Synoniem: pluimgierst
Botanische naam: panicum miliaceum

Betekenis

Gierst is een graansoort die in verschillende soorten voorkomt, maar meestal wordt panicum miliaceum bedoeld. Alle soorten hebben kleine ronde zaden. Gierst bevat geen glutenvormende eiwitten en daarom zal brood waarin gierstmeel in verwerkt is vrij compact blijven.

Het kaf van gierst heeft een bittere smaak, daarom wordt gierst meestal eerst gepeld (ontdaan van het kaf) in een pelmolen.

gierst
gierst

Gierst is ook te koop in gepofte vorm, dat geeft in en op het brood een leuk effect. Gierst heeft een nootachtige smaak.

Bij de bereiding van brood met alleen maar gierstmeel wordt soms psylliumpoeder toegevoegd dat het brood een structuur en binding geeft.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >gierst

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik