gierst
Gierst is een graansoort die bestaat uit kleine ronde korreltjes en bevat geen glutenvormende eiwitten.
Frans: millet
Engels: millet
Synoniem: pluimgierst (NL)
Gierst is een graansoort die in verschillende soorten voorkomt, maar meestal wordt panicum miliaceum bedoeld. Alle soorten hebben kleine ronde zaden. Gierst bevat geen glutenvormende eiwitten en daarom zal brood waarin gierstmeel in verwerkt is vrij compact blijven.
Het kaf van gierst heeft een bittere smaak, daarom wordt gierst meestal eerst gepeld (ontdaan van het kaf) in een pelmolen.
Gierst is ook te koop in gepofte vorm, dat geeft in en op het brood een leuk effect. Gierst heeft een nootachtige smaak.
Bij de bereiding van brood met alleen maar gierstmeel wordt soms psylliumpoeder toegevoegd dat het brood een structuur en binding geeft.
Bakkersglossarium
In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie