
gist hydrateren
Droge gist moet voor gebruik eerst "opgelost" worden in water, dit wordt het hydrateren van gist genoemd.
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*
Voor gebruik moet droge gist (niet instant gist) eerst samengevoegd worden met een klein beetje water, het zogenaamde hydrateren. Het papje dat dan ontstaat kan na circa 15 minuten toegevoegd worden aan de overige ingrediënten. Als je deze handeling overslaat en droge gist direct toevoegt krijgt het niet voldoende tijd om vocht in zicht op te nemen en is de gist nog niet voldoende gereactiveerd en zal het deeg minder goed rijzen.
Hoewel verse gist, ook wel samengeperste gist wordt genoemd, ook op deze manier vaak wordt voorbehandeld, is dit strikt genomen niet noodzakelijk. Je kan de verse gist ook in veel kleine stukjes verkruimeld en direct aan het meel toevoegen.
Instant gist moet juist niet op deze manier voorbehandeld worden maar direct aan het meel toegevoegd worden, vandaar de naam "instant" (meteen) gist.
Bakkersglossarium
In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie