gist

gist hydrateren

Droge gist moet voor gebruik eerst "opgelost" worden in water, dit wordt het hydrateren van gist genoemd.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Voor gebruik moet droge gist (niet instant gist) eerst samengevoegd worden met een klein beetje water, het zogenaamde hydrateren. Het papje dat dan ontstaat kan na circa 15 minuten toegevoegd worden aan de overige ingrediënten. Als je deze handeling overslaat en droge gist direct toevoegt krijgt het niet voldoende tijd om vocht in zicht op te nemen en is de gist nog niet voldoende gereactiveerd en zal het deeg minder goed rijzen.

Hoewel verse gist, ook wel samengeperste gist wordt genoemd, ook op deze manier vaak wordt voorbehandeld, is dit strikt genomen niet noodzakelijk. Je kan de verse gist ook in veel kleine stukjes verkruimeld en direct aan het meel toevoegen.

Instant gist moet juist niet op deze manier voorbehandeld worden maar direct aan het meel toegevoegd worden, vandaar de naam "instant" (meteen) gist.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen