gist hydrateren

Gist hydrateren

Droge gist moet voor gebruik eerst "opgelost" worden in water, dit wordt het hydrateren van gist genoemd.

Betekenis

Voor gebruik moet droge gist (niet instant gist) eerst samengevoegd worden met een klein beetje water, het zogenaamde hydrateren. Het papje dat dan ontstaat kan na circa 15 minuten toegevoegd worden aan de overige ingrediënten. Als je deze handeling overslaat en droge gist direct toevoegt krijgt het niet voldoende tijd om vocht in zicht op te nemen en is het gist nog niet voldoende gereactiveerd en zal het deeg minder goed rijzen.

Hoewel verse gist, ook wel samengeperste gist wordt genoemd, ook op deze manier vaak wordt voorbehandeld, is dit strikt genomen niet noodzakelijk. Je kan de verse gist ook in veel kleine stukjes verkruimeld en direct aan het meel toevoegen.

Instant gist moet juist niet op deze manier voorbehandeld worden maar direct aan het meel toegevoegd worden, vandaar de naam "instant" (meteen) gist.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >gist hydrateren

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik