gliadine

Gliadine

Gliadine is één van de glutenvormende eiwitten die in bepaalde granen voorkomen en verantwoordelijk is voor de flexibele structuur van broodkruim.

Duits: gliadin
Frans: gliadine
Engels: gliadin

Gerelateerd: gluten, glutenvrij brood, coeliakie

Betekenis

Gliadine is één van de glutenvormende eiwitten die bijvoorbeeld in tarwe en spelt voorkomt en samen met glutenine het deeg een gashoudend vermogen geeft waardoor deze in staat is om kooldioxide gas dat geproduceerd wordt door de gistcellen "in te vangen" waardoor het deeg kan rijzen.

Gliadine roept heftige reacties op bij mensen met coeliakie en daarom zullen zij alleen het zogenaamde glutenvrij brood verdragen.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >gliadine

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik