glutenine

Glutenine

Glutenine is één van de twee soorten eiwitten die de gluten vormen in een deeg tijdens de bereiding van brood.

Duits: glutenin
Frans: gluténine
Engels: glutenin

Gerelateerd: gluten, gliadine, gashoudend vermogen, glutenvormende eiwitten

Betekenis

Glutenine is een eiwit dat voorkomt in een aantal soorten granen zoals tarwe, spelt en kamut. Glutenine vormt samen met het eiwit gliadine de "gluten" in een deeg en worden door ons de glutenvormende eiwitten genoemd. Deze gluten ontstaan zodra deze in water onoplosbare eiwitten in contact komen met water. Meer informatie is te lezen in het lemma gluten.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >glutenine

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik