..Wat is glutenpoeder? (verklaring uit het bakkersglossarium)
glutenpoeder
glutenpoeder

Glutenpoeder

Glutenpoeder wordt gebruikt om deeg dat gemaakt is van meel of bloem, met weinig of slechte glutenvormende eiwitten, meer gashoudend vermogen te geven waardoor het brood meer volume krijgt.

Duits: kleber, weizenkleber
Frans: n.b.*
Engels: vital wheat gluten

Gerelateerd: gluten, glutenvormende eiwitten

Betekenis

Glutenpoeder is een poeder dat bestaat uit glutenvormende eiwitten. Meel of bloem met weinig en slechte glutenvormende eiwitten leveren compacte broden op. Wanneer glutenpoeder wordt toegevoegd zal het gashoudend vermogen toenemen waardoor het brood meer volume krijgt.

Glutenpoeder is een bijproduct van de zetmeelverwerkende industrie. Daarbij wordt uit tarwe het zetmeel gewonnen en blijven de glutenvormende eiwitten over. Vaak wordt glutenpoeder aan meel of bloem toegevoegd dat gemaakt is van tarwe die in een zee(-achtig)klimaat is verbouwd en daardoor weinig en slechte glutenvormende eiwitten heeft.

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het artikel over glutenpoeder.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Deze vertaling hebben we nog niet, je kan ons helpen door hem naar ons te sturen.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium >nederlands

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen