glutenpoeder

Glutenpoeder

Glutenpoeder wordt gebruikt om deeg dat gemaakt is van meel of bloem, met weinig of slechte glutenvormende eiwitten, meer gashoudend vermogen te geven waardoor het brood meer volume krijgt.

Duits: kleber, weizenkleber
Frans: n.b.*
Engels: vital wheat gluten

Gerelateerd: gluten, glutenvormende eiwitten

Betekenis

Glutenpoeder is een poeder dat bestaat uit glutenvormende eiwitten. Meel of bloem dat weinig en slechte glutenvormende eiwitten bevat levert compacte broden op. Wanneer glutenpoeder wordt toegevoegd zal het gashoudend vermogen toenemen waardoor het brood meer volume krijgt.

Glutenpoeder is een bijproduct van de zetmeelverwerkende industrie. Daarbij wordt uit tarwe het zetmeel gewonnen en blijven de glutenvormende eiwitten over. Vaak wordt glutenpoeder aan meel of bloem toegevoegd dat gemaakt is van tarwe dat in een zee(-achtig)klimaat is verbouwd en daardoor weinig en slechte glutenvormende eiwitten heeft.

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het artikel over glutenpoeder.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Deze vertaling hebben we nog niet, je kan ons helpen door hem naar ons te sturen.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >glutenpoeder

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik