graan

graan

Graan is een verzamelnaam van zaden van bepaalde gedomesticeerde planten uit de grassenfamilie die gebruikt worden als basisvoedsel.

Duits: getreide
Frans: céréale
Engels: grain, cereal

Gerelateerd: pseudograan, korenmolen, molen, meel, volkorenmeel, builen, bloem (NL)

Graan is zaad van planten uit de grassenfamilie die gecultiveerd zijn voor gebruik als basisvoedsel. Tot de granen wordt gerekend: tarwe, spelt, durumtarwe, emmer (emmertarwe), eenkoorn, rogge, triticale (tarwegrogge), gerst, gierst, rijst, mais, haver, khorasantarwe (kamut), sorghum (kafferkoren) en teff.

Hoewel boekweit, amarant en quinoa ook in de bakkerswereld worden gebruikt, zijn dit formeel geen granen en worden daarom pseudograan genoemd.

Graan wordt als basisvoedsel gebruikt omdat dit zeer veel zetmeel bevat, net als bijvoorbeeld aardappels. Zetmeel is een stof die ons lichaam energie geeft. Een zetmeel molecuul is namelijk opgebouwd uit een lange keten glucose (eenvoudige suiker) moleculen. In het lichaam kunnen enzymen deze zetmeelmoleculen opsplitsen in diverse suikervormen.

Sommige graansoorten bevatten naast zetmeel ook glutenvormende eiwitten, die zodra ze in contact komen met water gluten vormen en zorgen dat deeg elastisch wordt en in staat is om kooldioxide belletjes die gemaakt zijn door gist in te sluiten waardoor het deeg zal rijzen. Door de ingesloten belletjes ontstaat een luchtig brood. Vooral tarwe, spelt en kamut bevatten deze eiwitten die voor broodbereiding geschikt zijn.

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het artikel over graan.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen