graanmolen

elektrische graanmolen
elektrische graanmolen

Een graanmolen is een apparaat waarin graan gemalen wordt tot (volkoren)meel.

Duits: getreide mühle
Frans: meule à grains
Engels: flour mill

Gerelateerd: molen, meel, volkorenmeel, builen, bloem, graan (NL)

Met een graanmolen wordt meestal een machine bedoeld waarmee graan gemalen kan worden tot meel. Soms wordt met graanmolen een gebouw bedoeld waarin graan gemalen wordt maar beter bekend staat als korenmolen, meelmolen of bloemmolen.

Een graanmolen kent twee basisuitvoeringen, de handaangedreven handgraanmolen of die op elektriciteit werkt en elektrische graanmolen genoemd wordt.

Graanmolens malen het graan met twee cirkelvormige stenen of met twee cirkelvormige metalen schijven. De uitvoering met metalen schijven is in staat ook oliehoudende zaden te malen zoals aardnoten (pinda's). Overigens bestaat er ook een type graanmolen waarbij graankorrels door enorm snel ronddraaiende metalen pinnen kapot geslagen worden. Dit type wordt een impact mill genoemd, maar deze versie is in Europa niet gangbaar.

Een elektrische graanmolen wordt meestal door particulieren gekocht en zijn dan relatief klein en malen circa 100-125 gram graan per minuut. De fabrikanten van elektrische graanmolens maken doorgaans ook grotere versies van deze graanmolens die voor professioneel gebruik bedoeld zijn.

Dit soort elektrische molens hebben, uitzondering daargelaten, allemaal maalstenen van keramiek voorzien van kleine korund steentjes. Korund is de één na hardste steensoorten en slijten dus haast niet. Deze techniek zorgt er voor dat graan zeer fijn gemalen wordt, dat kan je vooral zien aan de grootte van de zemelen, die zeer klein zijn.

Molenstenen in een traditionele korenmolen malen graan op een andere manier waarbij gebruik wordt gemaakt van meer wrijvende krachten die uitgeoefend worden door relatief zachte molenstenen en de zemelen meer intact laten en in het meel te zien zijn als relatief grote zemeldeeltjes. De molenstenen van een korenmolen moeten vanwege slijtage regelmatig scherp gemaakt moeten worden, het zogenaamde billen.

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het artikel over graanmolen.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen