gries

Gries

Gries zijn de grove stukjes meellichaam dat ontstaat tijdens het malen van graan.

Gerelateerd: graanmolen, graan

Betekenis

Gries ontstaat tijdens het malen van graan. Een graankorrel bestaat uit drie delen, de zemel, en de kiem en het meellichaam. Gemalen meellichaam is bloem. Tijdens malen ontstaat niet alleen het zeer fijn gemalen bloem maar ook grovere stukjes meellichaam met afmetingen tussen circa 0,3 en 1 millimeter. Deze grove deeltjes worden gries of griesmeel genoemd. Griesmeel kan verwerkt tot pap of pudding.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >gries

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik