..Wat is gries? (verklaring uit het bakkersglossarium)
gries

Gries

Gries zijn de grove stukjes meellichaam die ontstaan tijdens het malen van graan.

Gerelateerd: graanmolen, graan

Betekenis

Gries ontstaat tijdens het malen van graan. Een graankorrel bestaat uit drie hoofd onderdelen, de zemel, de kiem en het meellichaam. Tijdens het malen valt het meellichaam uiteen in bloem. Tijdens malen ontstaat niet alleen het zeer fijn gemalen bloem maar ook grovere stukjes meellichaam met afmetingen tussen circa 0,3 en 1 millimeter. Deze grove deeltjes worden gries of griesmeel genoemd. Griesmeel kan verwerkt tot pap of pudding.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium >nederlands

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen