griesmeel

Griesmeel

Griesmeel zijn de grovere deeltjes van het meellichaam die ontstaan tijdens het malen.

Duits: grieß
Frans: semoule
Engels: semolina flour

Gerelateerd: gries

Betekenis

Griesmeel is meel dat bestaat uit gries. Tijdens het malen van graan zal een deel van het maalsel bestaan uit grove stukjes meellichaam. Deze deeltjes hebben afmetingen tussen circa 0,3 en 1 millimeter. Ze kunnen uit het meel gezeefd worden en apart worden verkocht als "griesmeel". Griesmeel kan in principe van iedere graansoort zijn, maar tarwe, durumtarwe en mais zijn de meest gebruikelijke.

Griesmeel is een minder gewenst bijproduct bij het malen van graan en wordt daarom verkocht om er bijvoorbeeld griesmeelpap of griesmeelpudding van te maken.

Griesmeel wordt soms aangeboden als semolina (Italiaans) of semoule (Frans) en dat betreft vaak het griesmeel van durumtarwe, maar het kan ook gries zijn van andere graansoorten.

Thuisbakkers gebruiken griesmeel van bijvoorbeeld mais, om het plakken van het deeg te voorkomen. Het deegstuk wordt even in maisgries gedrukt en daarna op de inschieter gelegd. Hierdoor schuift het deegstuk makkelijk van de inschieter op de bakplaat of ovensteen en zal daardoor niet of minder snel eraan vast plakken. Deze anti-aanbak techniek wordt ook gebruikt als deeg gebakken wordt in bijvoorbeeld een römertopf en dutch oven.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >griesmeel

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik