
grootbrood
Grootbrood is de verzameling van broodproducten die voor gebruik eerst geportioneerd (met een mes verdeeld) moeten worden.
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*
Gerelateerd: kleinbrood (NL)
Grootbrood is de verzameling van broodproducten die voor gebruik eerst geportioneerd moeten worden. In de bakkerij wordt grootbrood meestal voor de klant gesneden. Die sneetjes brood hebben doorgaans een dikte van 9-14 mm (in België zijn deze dunner dan in Nederland). Een thuisbakker zal gebruik maken van een broodmes of broodsnijmachine.
Grootbrood is verkrijgbaar in de uitvoeringen "heel" en "half". De gewichten van hele en halve broden is in Nederland niet in de wet vastgelegd, meer daarover in het lemma broodgewicht.
Bakkersglossarium
In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.
aanpassing/controle: 20220626
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie