heteluchtoven

heteluchtoven

Een heteluchtoven is een elektrische oven waarbij de warmte geforceerd verspreid wordt door een ventilator waardoor de temperatuur in de oven uniformer is dan zonder deze ventilator.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Een heteluchtoven is een oven die verwarmd wordt met elektrische verwarmingselementen en een ventilator zorgt dat de warmte goed verspreid wordt. Hierdoor heerst overal in de oven een min of meer gelijke temperatuur, dit in tegenstelling tot andere type ovens, zoals een oven met boven- en onderwarmte.

De meeste keukenovens hebben een heteluchtstand, zeker de combi-magnetronovens. Ovens zonder magnetron hebben vaak een hete lucht- en een boven- en onderstand.

Een heteluchtoven heeft zowel voor- als nadelen. De voordelen zijn dat de oven sneller op temperatuur is en de deegwaar wat sneller op temperatuur is. Het nadeel is dat de deegwaar aan één zijde een bruinere kleur heeft, dat is de zijde die gericht staat op de ventilator. Daarom wordt vaak de deegwaar in een heteluchtoven op 60-70% van de baktijd 180 graden gedraaid waardoor ook de andere zijde een tijdlang naar de ventilator gericht staat waardoor de bruinkleuring egaler is.

Verlaag bij gebruik van de heteluchtoven de in een recept aanbevolen oventemperatuur met circa 10%. Schrijft een recept een temperatuur voor van bijvoorbeeld 200 graden Celsius bij een boven- en onderwarmte oven, dan is het te adviseren om bij een heteluchtoven de temperatuur in te stellen op 180 graden Celsius.

Hoewel een brood zeker in een heteluchtoven gebakken kan worden, geven de meeste thuisbakkers de voorkeur aan een boven- en onderwarmte oven.

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het artikel over oven.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen