hygroscopisch

hygroscopisch

Hygroscopisch is een eigenschap van een stof wanneer deze zich spontaan bindt met water.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Sommige stoffen, en dat beperkt zich niet tot vaste stoffen, trekken spontaan water aan. In de chemie noemt men zo'n stof hygroscopisch. Voorbeelden zijn huishoudsoda dat samenklontert als je dit niet goed afgesloten bewaart en een beetje vochtig wordt omdat het vocht uit de lucht aantrekt. In de bekende "vochtvreters" (product om een vochtige ruimte droger te maken) zit calciumchloride dat sterk hygroscopisch is en vocht uit de lucht bindt en zelfs daarin zelf oplost.

Veel voedingsstoffen en bakwaar zijn ook hygroscopisch. Zo is (keuken)zout een beetje hygroscopisch en gaat daardoor klonteren (vandaar dat sommigen rijst in het zout doen met het doel dat de rijst het vocht opneemt en niet het zout). Maar ook veel deegwaar is hygroscopisch, denk hierbij aan koekjes en beschuit. Vandaar dat we dit afgesloten bewaren (omdat ze anders vocht uit de lucht opnemen en zacht worden).

Ammoniakgas is een voorbeeld van een hygroscopisch gas, dit gas mengt zich vanzelf met water en vormt dan (huishoud)ammonia.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen