inbranden

Inbranden

Inbranden is het proces waarbij, op basis van plantaardige olie en hitte, een bakvorm of braadpan voorzien wordt van een dun beschermlaagje waardoor het voedsel tijdens de bereiding niet meer of minder vastbakt.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: seasoning

Gerelateerd: lijnzaadolie

Betekenis

Veel bakvormen, maar ook stalen en gietijzeren (braad)pannen, moeten voor het eerste gebruik niet alleen schoongemaakt worden maar ook worden ingebrand. Voor dit inbranden wordt meestal een plantaardige olie gebruikt. Lijnzaadolie is daarbij favoriet vanwege haar lage rookpunt. De olie wordt verhit tot ver boven het rookpunt waardoor de olie polymeriseert en zo een beschermlaagje vormt.

Tijdens dit inbranden zal een flinke rookontwikkeling en stank ontstaan. Goed luchten is dan ook noodzakelijk.

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het artikel over bakvorm inbranden.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Deze vertaling hebben we nog niet, je kan ons helpen door hem naar ons te sturen.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >inbranden

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik