inknippen

inknippen

Inknippen is een handeling waarbij met een schaar het deeg tijdens de narijs aan de bovenzijde wordt ingeknipt en het brood een knipbrood wordt genoemd.

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: n.b.*

Gerelateerd: patentschaar, insnijden (NL)

Inknippen is een handeling die vooral gebruikt wordt bij busbrood hoewel het ook bij andere broodvormen kan plaatsvinden. Met een scherpe, vooral puntige schaar wordt vlak aan het eind van de narijs het deeg een aantal centimeters diep ingeknipt. Hoeveel keer het ingeknipt wordt en hoe diep is aan de bakker en bepaalt ook de uitstraling van het brood.

knipbrood is een brood dat ingeknipt is
knipbrood is een brood dat ingeknipt is

Het inknippen moet niet te vroeg in de narijs plaatsvinden omdat anders de karakteristieke vorm verloren gaat (uitrijst). Het is gebruikelijk om vlak voor het inovenen het deeg in te knippen.

Door het inknippen ontstaat de karakteristieke boterham-vorm met een aan de bovenzijde een verlaging in het midden en aan weerszijden een bolvorm.

Beroepsbakkers gebruiken voor het inknippen een patentschaar waardoor het inknippen van het deeg met één handeling kan plaatsvinden.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Ons is geen vertaling van deze term bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen