inschietapparaat

los inschietapparaat
los inschietapparaat
Een inschietapparaat wordt gebruikt om meerdere deegstukken in één handeling in te schieten (op de ovenvloer te leggen).

Duits: n.b.*
Frans: n.b.*
Engels: oven loader

Gerelateerd: inschieten, inschieter, inovenen, oven (NL)

Een inschietapparaat wordt, bij een etageoven, gebruikt om vele deegstukken in één handeling op de ovenvloer te leggen "in te schieten". Vroeger moest de bakker de deegstukken stuk voor stuk met een inschieter in de oven schieten (op de ovenvloer leggen). Tegenwoordig gebruikt een bakker hiervoor een inschietapparaat.

Het inschietapparaat is een metalen constructie waarbij een hittebestendige band van stof dat inschiettapijt wordt genoemd, rondom gespannen is. Deze stoffen band kan bewogen worden als een soort lopende band. Eerst worden de deegstukken met de hand op de band gelegd. Daarna wordt het inschietapparaat tot achterin de oven geduwd. Met die beweging blijft de band met deegstukken stil liggen ten opzichte van de metalen constructie.

inschietapparaat met liftconstructie
inschietapparaat met liftconstructie

De inschieter met daarop de deegstukken bevindt zich nu in de oven, vlak boven de ovenvloer. Hierna trekt de bakker het inschietapparaat uit de oven, maar nu zal de band zich "afrollen" en dit gebeurt even snel als dat de constructie uit de oven getrokken wordt. Tijdens het terugtrekken van het inschietapparaat blijven de deegstukken op de band ten opzichte van de ovenvloer stilliggen totdat deegstuk voor deegstuk de transportband onder de deegstukken verdwijnt waarna de deegstukken rustig op de ovenvloer terechtkomen (van vallen is nauwelijks sprake).

Tijdens de terugtrekkende beweging van het inschietapparaat gaat de transportband aan de bovenzijde ten opzichte van de constructie naar voren (van de bakker af) en aan de onderzijde verplaatst de transportband ten opzichte van de metalen constructie naar de bakker toe.

Het inschietapparaat is gemonteerd in een soort lift, waardoor deze in hoogte versteld kan worden en op de hoogte van iedere vloer (etage) van de oven te positioneren is.

Het inschietapparaat kan alleen gebruikt worden voor het inschieten, het uit de oven halen van de gebakken broden moet plaatsvinden met een inschieter.

inschietapparaat voor de thuisbakker
inschietapparaat voor de thuisbakker

Deze manier van werken kan alleen toegepast worden met een etageoven. Bij een rotatieoven worden de deegstukken niet op een vloer gelegd, maar liggen de deegstukken in bakvormen (in buskoppels) of op bakplaten die in de ovenwagen geschoven zijn en wordt de kar met circa 100 deegstukken in één keer in de rotatieoven gereden.

Voor de thuisbakker bestaat er ook een eenvoudige versie van het inschietapparaat. Het lijkt veel op een houten inschieter maar vlak bij het handvat bevindt zich een sleuf. Door deze sleuf loopt stof die rondom de inschieter aangebracht is. Het begin en einde van deze lap stof worden samengehouden in een klemmechanisme dat ook dienst doet om de lap te bedienen. Je legt het deegstuk op de lap van de inschieter, die steek je in de oven, vlak boven de bakplaat of ovensteen, daarna trek je tegelijkertijd, op een rustig tempo, de inschieter terug en tegelijkertijd duw je de lap naar voren en zo schuift langzaam het deegstuk van de inschieter je oven in. In de VS wordt deze inschieter verkocht onder de naam "super peel".

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Deze vertaling is ons niet bekend, weet jij hem wel? Een berichtje wordt zeer op prijs gesteld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen