.Wat is inschieter? (verklaring uit het bakkersglossarium)

Inschieter

houten inschieter
houten inschieter

Een inschieter is een stuk gereedschap waarmee deegstukken in de oven "geschoten" (gelegd) kunnen worden, of de gebakken broden uit de oven gehaald kunnen worden.

Duits: n.b.*
Frans: pelle
Engels: peel

Betekenis

Een inschieter is een metalen of houten (of een combinatie daarvan) stuk gereedschap dat (meestal) bestaat uit een lange smalle steel en aan het eind een zeer brede, dunne, vlakke plaat. Het deegstuk wordt buiten de oven op de inschieter gelegd waarna het met de inschieter in de (diepe) oven gelegd wordt. Met een korte snelle trekbeweging glijdt het deegstuk van de inschieter en schuift op de vloer van de oven.

Voor het uit de oven halen van de broden gebruikt de bakker ook de inschieter. Hij legt het brede blad van de inschieter voor het brood en met een kort snelle beweging naar voren wordt de inschieter onder het brood geschoven, vervolgens wordt de inschieter naar zich toe getrokken en worden de broden uit de oven gehaald.

Dit in en uit de oven halen van deeg(waar) kost veel tijd. Tegenwoordig gebruikt een bakker die een etageoven heeft, alleen voor het in de oven brengen van de deegstukken, een inschietapparaat waardoor zeer veel tijd bespaard wordt.

inschieter met korte steel voor thuisbakkers
inschieter met korte steel voor thuisbakkers

Een thuisbakker kan een inschieter (zonder steel) maken door een dun rechthoekig stuk hout, bijvoorbeeld triplex, op maat te zagen waarbij de breedte minder breed is dan de oven en de diepte liefst wat dieper is dan de oven. Leg op deze houten plaat eerst wat maisgries en daarop de deegstukken. Test eerst of de deegstukken niet vastgekleefd zit door de inschieter een klein beetje heen en weer te bewegen. Het deegstuk moet dan op de inschieter heen en weer schuiven. Breng daarna de inschieter in de oven en laat de deegstukken van de inschieter afglijden op de ovensteen of bakplaat. Soms help het om de inschieter met met kleine rukjes naar je toe te bewegen waardoor het deegstuk in stapjes van de inschieter afglijdt.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

* Deze vertaling hebben we nog niet, je kan ons helpen door hem naar ons te sturen.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium >nederlands

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen