..Wat is instant gist? (verklaring uit het bakkersglossarium)
instant gist
instant gist

Instant gist

Instant gist is een gistvorm die bestaat uit zeer kleine (droge) staafjes die direct toegevoegd kunnen worden samen met de andere ingrediënten bij het maken van een gistdeeg.

Duits: instanthefe
Frans: levure instantanée
Engels: instant yeast, IDY, fast rising yeast, quick rice yeast, rapid-rise yeast, bread machine yeast

Gerelateerd: rijsmiddel, gist, bakkersgist, droge gist, starter, zuurdesem, desem

Betekenis

Instantgist is een gistvorm die bestaat uit zeer kleine staafjes en kan direct toegevoegd worden aan de andere ingrediënten van een deeg. Met instant gist moet niet eerst een papje gemaakt worden zoals dat gebruikelijk is bij droge gist en verse gist. Instant gist wordt abusievelijk ook wel droge gist genoemd. Instant gist is wel "droog" maar droge gist is iets anders, zie: droge gist

Instant gist kan ongeopend zeker twee jaar lang bewaard worden. Na het openen kan het ook langdurig bewaard worden en de duur is afhankelijk hoe droog/afgesloten men het bewaart. Bewaartermijnen tot drie maanden zijn mogelijk.

Wanneer de verpakking wordt opengemaakt komt er lucht bij en in die lucht zit vocht. En vocht heeft een negatieve invloed op de bewaartermijn. Daarom is het verstandig de gist over te gieten in een zo'n klein mogelijk potje waar "zo weinig als mogelijk lucht in zit". Je kan een potje instant gist in de keukenkast of in de koelkast bewaren. In de koelkast gaat het iets langer mee maar het verschil is beperkt.

Wanneer je een groot pak (500 gram) hebt gekocht kan je deze het best in een klein potje doen en wat je over hebt vacumeren in een vacumeerzak. Vacuümverpakt blijft het veel langer goed dan in het potje (want: afgesloten voor vocht). Heb je geen vacuüm apparaat, verdeel de gist dan over meerdere kleine potjes en vul die dan tot bovenaan waardoor er zo weinig mogelijk lucht in zit en plaats de nog niet gebruikte potjes in de koelkast.

Voor de thuisbakker zijn drie verpakkingen verkrijgbaar: zakjes (zijn relatief zeer duur), verpakking van 125 gram (ideaal voor de thuisbakker) en 500 gram (feitelijk te veel voor de thuisbakker, ook al bak je iedere dag een brood).

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het artikel over instant gist.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium >nederlands

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen