invetten

invetten

Invetten is een activiteit waarbij bakvormen of bakplaten voorzien worden van laagje vet of olie om aanbakken te voorkomen.

Duits: einfetten, fetten
Frans: graissage
Engels: grease

Gerelateerd: bakspray (NL)

Een bakvorm of bakplaat moet, een uitzondering daargelaten, altijd ingevet worden. Dit wordt gedaan om aanbakken - vastkleven van het baksel te voorkomen.

Hoewel de activiteit invetten wordt genoemd, wordt meestal geen vet maar olie gebruikt. Olie is bij kamertemperatuur makkelijk uit te smeren.

Hoewel je zou verwachten dat bakvormen met antiaanbaklaag niet ingevet hoeven te worden, raden we aan om dit toch wél te doen, de kans op aanbakken wordt daarmee sterk verkleind.

Een natter deeg bakt sneller aan dan een droog deeg. Een deeg met veel suiker en/of met vruchten zoals rozijnen bakt ook erg snel aan.

Vet de bakvorm héél dun, maar wel goed in. Wanneer je vaker bakt kunnen wij het gebruik van een bakspray aanbevelen, dat werkt heel prettig én zuinig. Daarnaast is onze ervaring dat het net iets beter werkt tegen het aanbakken.

Invetten kan met boter, maar olie is dus prettiger. Iedere olie, die verhit mag worden, dus bruikbaar is voor bakken en braden, is bruikbaar. Lijnzaadolie, als voorbeeld, is dus absoluut niet geschikt. Vloeibare vetten, die gebruikt worden voor het bakken en braden, zijn ook prima toepasbaar.

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het artikel over invetten.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen